ΚΛΕΙΩ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αυστηρή προειδοποίηση με το βλέμμα στραμμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας για «στρατιωτική υστερία» που μπορεί να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή». Χρειάστηκαν όμως μόνο λίγες ώρες για να «σηκώσει το γάντι» ο Αμερικανός πρόεδρος και να απαντήσει ότι θα ενισχύσει στρατιωτικά τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία -τους συμμάχους του στην περιοχή- ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση της Πιονγκγιάνγκ. Το πινγκ πονγκ των δηλώσεων εντείνει τις ανησυχίες ακόμη και για θερμό επεισόδιο…

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος ζητούσε «πιο αυστηρές κυρώσεις» και η Σεούλ υποστήριζε ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση βαλλιστικού και πιθανότατα διηπειρωτικού πυραύλου, η Βόρεια Κορέα συνέχιζε τις προκλήσεις απειλώντας εκ νέου τις ΗΠΑ με στρατιωτική δράση. Συγκεκριμένα, ο Χάε Τάε Σονγκ, πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, στη διάσκεψη για τον αφοπλισμό (!) είπε ότι η δοκιμή της προηγούμενης Κυριακής ήταν ένα «δώρο» στις ΗΠΑ και θα υπάρξουν και άλλα, απειλώντας για ακόμη μία φορά ευθέως την Ουάσιγκτον.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι «οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμφωνιών», ωστόσο απέκλεισε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση τονίζοντας ότι «μπορεί να υπάρξει μόνο μια ειρηνική, διπλωματική λύση», κάτι που ζήτησε και ο Πούτιν. Ωστόσο αίσθηση έκαναν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο οποίος καταδίκασε μεν τις δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, αλλά ταυτόχρονα υπενθύμισε τι συνέβη στο Ιράκ όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν σταμάτησε το πρόγραμμα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής. Ο Πούτιν άφησε προφανώς να εννοηθεί ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δεχθεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι πυρηνική δύναμη, λέγοντας ότι «όλοι γνωρίζουν και θυμούνται (σ.σ.: τι έγινε στο Ιράκ). Και η Βόρεια Κορέα το γνωρίζει και το θυμάται. Πιστεύετε ότι με την υιοθέτηση μερικών κυρώσεων η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής;». Ομως το τουίτ του Τραμπ δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: Ιαπωνία και Νότια Κορέα θα προμηθευτούν μια σημαντικά αυξημένη ποσότητα εξαιρετικά εξελιγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού (!) για να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πιστός στις απόψεις του, ο μεγιστάνας των τεχνολογικών εταιρειών και επικεφαλής των Tesla, Space X και Boring, ο Ελον Μασκ, προειδοποίησε χθες ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τη σοβαρότερη απειλή για την ανθρωπότητα. Οπως είπε, εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και όχι του Κιμ Γιονγκ Ουν, ηγέτη της Βόρειας Κορέας, είναι πιθανότερο να ξεκινήσει ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Ελον Μασκ έστειλε ένα μήνυμα στο Twitter λέγοντας ότι, καθώς η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες αποκτούν ολοένα ισχυρότερες δυνατότητες στο πεδίο των υπολογιστών, «ο ανταγωνισμός για το ποιος θα έχει την πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη σε εθνικό επίπεδο πιθανότατα θα προκαλέσει έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Comments are closed.