ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ ÓÅ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÄÉÏÉÊÇÔÉÊÇÓ ÁÍÁÓÕÃÊÑÏÔÇÓÇÓ "ÅÈÍÉÊÇ ÓÔÑÁÔÇÃÉÊÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÄÉÏÉÊÇÔÉÊÇ ÌÅÔÁÑÑÕÈÌÉÓÇ 2017-2019"

Κράτος «3Α» (Ανεξάρτητο, Αξιοκρατικό, Αποτελεσματικό)… διαστημικού χαρακτήρα υποσχέθηκε μέχρι το 2020 ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση επικοινωνιακού χαρακτήρα που έστησε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

 

Με «αέρα» και φρασεολογία που παρέπεμπαν ευθέως σε Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε λίγο πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ να «χαϊδέψει τα αφτιά» συνολικά του δημόσιου τομέα, αποδίδοντας όλες τις ευθύνες για την αναποτελεσματικότητα και τη δυσλειτουργία του ελληνικού κράτους στα κόμματα που κυβέρνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Τα κατηγόρησε ότι υιοθέτησαν την αντίληψη για «κράτοςλάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής πολιτικής». Υπερασπιζόμενος τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ύστερα από ιστορική αναδρομή κατηγόρησε όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της κατάργησης της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα εξαπέλυσε πυρά εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έσπευσαν να ενοχοποιήσουν τον δημόσιο τομέα ως αίτιο της πτώχευσης, για να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τις δικές τους ευθύνες. Οπως χαρακτηριστικά υποστήριξε: «Οι εμπρηστικές αλλά πολλές φορές ανακριβείς δηλώσεις για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και οι καταγγελίες που συλλήβδην τους ενοχοποιούσαν, ήταν μέρος της καθημερινότητας στον δημόσιο λόγο. Ολα αυτά δηλητηρίασαν το σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Και ενεργοποίησαν την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη τροχιά του κοινωνικού αυτοματισμού. Το Δημόσιο, από το παιδί του συστήματος, έγινε το αποπαίδι του. Πάνω στο οποίο προσπάθησαν να φορτώσουν όλες τις αμαρτίες της χώρας. Και κυρίως τις δικές τους αμαρτίες. Τις αμαρτίες ενός δικομματικού συστήματος εναλλαγής στην εξουσία με έντονα τα χαρακτηριστικά της πελατειακής και ρουσφετολογικής νοοτροπίας».

Σε μια εμφανή προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αργή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι επειδή -επί υπουργίας του- ταύτισε τις μεταρρυθμίσεις με τις απολύσεις στο Δημόσιο, τώρα η κυβέρνηση πρέπει να δώσει αγώνα για να αποκτήσει ο όρος «μεταρρύθμιση» ξανά περιεχόμενο.

 

 

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

 

Ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για το νέο κράτος το 2020, έκανε σαφή ανοίγματα στους νέους ψηφοφόρους τάζοντας προσλήψεις στο Δημόσιο την επόμενη τριετία. Μάλιστα, ήταν το σημείο της ομιλίας του στο οποίο χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό που αποτελούσαν κυβερνητικά στελέχη, κομματικά στελέχη, αλλά και στελέχη του δημόσιου τομέα. Αφού απέδωσε στις πολιτικές του μνημονίου τη «γήρανση» το προσωπικού στον δημόσιο τομέα, έσπευσε να μιλήσει για νέες προσλήψεις -μέσω ΑΣΕΠ- στο Δημόσιο, τις οποίες και συνέδεσε με την ανάσχεση του brain drain. Δείχνοντας μάλιστα να μην υπολογίζει την αναμενόμενη κριτική που θα δεχτεί από μερίδα του Τύπου, ανέφερε: «Θέλω λοιπόν να ανακοινώσω κι ας λένε αύριο οι εφημερίδες έταξε προσλήψεις”- ότι από τα μέσα του 2018 και καθώς θα βγαίνουμε από το φάσμα της επιτροπείας η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο. Προκειμένου μάλιστα να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή στους διαγωνισμούς αυτούς, καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, εξετάζεται η θέσπιση πρόσθετων κινήτρων που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό και την επανεγκατάστασή τους».

 

Oι «θετικές υποσχέσεις» όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου είναι η διευκόλυνση των δημοσίων υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αποκτήσουν πτυχίο σπουδών στο αντικείμενο της Δημόσιας Διοίκησης μέσω του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού στις ψηφιακές δεξιότητες. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, την ολοκλήρωση της κατάρτισης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και την εφαρμογή των νέων συστημάτων κινητικότητας και επιλογής προϊσταμένων. Υποστήριξε μάλιστα ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους οι προσλήψεις θα έχουν μακροχρόνια πρόβλεψη και δεν θα γίνονται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα. «Μέσω ενός μηχανισμού ανάλυσης και αποτύπωσης των αναγκών του δημόσιου τομέα σε προσλήψεις και μέσα από την αξιοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του κλαδολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός των προσλήψεων, με προτεραιότητα που θα αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες της διοίκησης» ανέφερε, ενώ ως κύριο σημείο της μεταρρύθμισης έθεσε το όραμα του «ψηφιακού Δημοσίου» ως το 2020. Υποστήριξε πως το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων, σύγχρονων οργανισμών των φορέων του Δημοσίου, με απλοποίηση και ψηφιοποίηση βασικών διοικητικών διαδικασιών, καθώς και τη δημιουργία μητρώου διαδικασιών σε κάθε δημόσιο φορέα. «Απώτερος στόχος, το 2020 να οδηγηθούμε στο ψηφιακό Δημόσιο… Ολες οι βασικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο να ολοκληρώνονται μέσω του υπολογιστή μας ή του κινητού μας, με το πάτημα ενός κουμπιού» ανέφερε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι με τον νόμο 4442/2016 απλοποιήθηκε ριζικά η αδειοδότηση των επιχειρήσεων και περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί. Συνεχίζοντας τις «αισιόδοξες ψηφιακές εκτιμήσεις», δήλωσε ότι «τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα καταστεί μια πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία».

 

Ως τρίτο πυλώνα της μεταρρύθμισης ο πρωθυπουργός όρισε την «Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας». Ενα ψηφιακό εργαλείο που θα εξασφαλίζει τον ενιαίο τρόπο νομοθέτησης, καθώς και κωδικοποίησης της υφιστάμενης και την μελλοντικής νομοθεσίας, στη βάση καθορισμένων προτύπων και διαδικασιών που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματικότητα και το «βραχυκύκλωμα» της Δημόσιας Διοίκησης.

 

 

ΕΥΣΗΜΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 

Παρά τις επιθέσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όμως, ως τα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος που κατά τη δική του εκτίμηση οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευση και το Δημόσιο στα κακά του χάλια, ο κ. Τσίπρας βρήκε και δυο καλά λόγια να πει για δράσεις και πρωτοβουλίες προηγούμενων κυβερνήσεων σε σχέση με τον δημόσιο τομέα, συμπληρώνοντας όμως ότι αυτές δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, πιθανόν γιατί ήταν αποσπασματικά μέτρα. Κάνοντας λόγο για αποφάσεις προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και εξορθολογισμού του κράτους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η ίδρυση του ΑΣΕΠ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η καταγραφή των δικαιωμάτων του πολίτη στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, η δημιουργία αργότερα των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, η θεσμοθέτηση της Διαύγειας, είναι βήματα που φέρουν σοβαρές θετικές αλλαγές στον παραδοσιακό τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας του κράτους».

 

Χρήστος Τσιγουρής

 

Tags: No tags

Comments are closed.