Της Αθανασίας Αγγελοπούλου

Φρένο στα έκτροπα με νεαρούς -κυρίως Βρετανούς- τουρίστες που στιγματίζουν ολόκληρες περιοχές και διασύρουν την Ελλάδα διεθνώς επιχειρούν να βάλουν, μετά τα Μάλια, και οι τοπικοί φορείς στον Κάβο της Κέρκυρας. Ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του 23χρονου Αμερικανού Μπακαρί Χέντερσον, τον Ιούλιο στον Λαγανά Ζακύνθου, ενεργοποίησε τα ανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών, που σηκώνουν «κόκκινη κάρτα» στους ανεξέλεγκτους τουρίστες, οι οποίοι καταναλώνουν αλκοόλ μέχρι τελικής πτώσεως.

Ηδη, στα Μάλια της Κρήτης, που καθιερώθηκαν για πολλά χρόνια ως προορισμός για τουρίστες εκτός ορίων, οι ξενοδόχοι είπαν «όχι» σε χιλιάδες νεαρούς οι οποίοι είχαν σκοπό να φτάσουν στην περιοχή με άγριες διαθέσεις. Συγκεκριμένα, μπλόκαραν περίπου 10.000 κρατήσεις από τη Βρετανία και στο μέλλον θα «φιλτράρουν» τους επισκέπτες, ώστε το 2018 να φιλοξενήσουν κυρίως οικογένειες, αλλάζοντας το προφίλ της περιοχής.

Οπως είπε ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου Ευθύμιος Μουντράκης στους «Times», «τα Μάλια δεν είναι για σεξ, ναρκωτικά και οτιδήποτε συμβεί, αλλά ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός της Κρήτης, που φέρνει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ στο νησί». Σχεδόν ταυτόχρονα, κάτοικοι και φορείς στον Κάβο της Κέρκυρας αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε το μικρό γραφικό χωριό να ξαναγίνει όπως παλιά και να προσελκύει ποιοτικό τουρισμό. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάβου, Βαγγέλης Ασπιώτης, εξηγεί ότι οι Αγγλοι που φτάνουν στο χωριό «δεν κάνουν φυσιολογικές διακοπές» και στρέφει τα βέλη του για την κατάσταση στα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

«Οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται όλη την ημέρα, δεν αγοράζουν τίποτα, δεν πηγαίνουν σε εστιατόρια. Τρώνε ένα σουβλάκι και τη βγάζουν όλη νύχτα στα μπαρ, όπου πίνουν μέχρι τελικής πτώσης. Δεν τον θέλουμε αυτόν τον τουρισμό. Θέλουμε τους μεγαλύτερους Βρετανούς, που φέρονται πολιτισμένα και είναι οι καλύτεροι επισκέπτες» λέει ο κ. Ασπιώτης.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι ο επίγειος παράδεισος έχει πλέον μεταμορφωθεί σε τόπο ακολασίας και οργίων. Ορισμένοι, μάλιστα, έχουν ακολουθήσει τη δικαστική οδό, καταθέτοντας μηνύσεις κατά τουριστικών πρακτορείων τα οποία μετακινούν μαζικά παρέες Βρετανών.

Comments are closed.