Λευκή κόλλα παρέδωσαν 50.000 εργαζόμενοι σε 100 νοσοκομεία και προνοιακές μονάδες της χώρας, γυρνώντας την πλάτη στην αξιολόγηση, μια διαδικασία την οποία χαρακτηρίζουν παρωδία. Η υπόθεση εξελίσσεται σε φιάσκο, καθώς, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η αποχή από την αξιολόγηση ανέρχεται σε 98%, ενώ με ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει την «εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης χειραγώγησης της Δημόσιας Διοίκησης».

Οπως αναφέρει, μάλιστα, «σε πολλά νοσοκομεία μοιράστηκαν και ξαναμοιράστηκαν τα φύλλα αξιολόγησης με απειλές και εκβιασμούς από τους διοικητές για να συμπληρωθούν». Και επισημαίνει: «Με το ισχύον μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο είναι το κριτήριο εφαρμογής δυσμενών και μόνο μισθολογικών και υπηρεσιακών μεταβολών».

Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι δεν είναι κατά των αξιολογήσεων και μέχρι το 2010 οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι το έκαναν χωρίς αντίρρηση: «Μάλιστα διεκδικούσαν αντικειμενικότερο σύστημα. Με δεδομένες όμως τις μνημονιακές δεσμεύσεις για συνεχή μείωση της δαπάνης στο Δημόσιο, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και με μία κυβέρνηση που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, δεν βρίσκουμε τον λόγο γιατί οι υπάλληλοι που δίνουν τη ζωή τους καθημερινά για τον ασθενή να προσθέσουν με τη συμμετοχή στην αξιολόγηση επιχειρήματα στην κυβέρνηση για δυσμενείς μεταβολές με προειλημμένες αποφάσεις».

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, με έναν νοσηλευτή για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική στη βάρδια: «Επίσης, τους οφείλονται 800.000 ρεπό, το καλοκαίρι με το ζόρι παίρνουν κανονική άδεια πέντε ημέρες (…) Ποιος έχει το ηθικό δικαίωμα να τους κατηγοριοποιήσει σε βαθμούς, τη στιγμή που οι πολίτες και οι ασθενείς καθημερινά τους βάζουν άριστα; Κατά γενική ομολογία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές κρατάνε όρθιο το σύστημα (…) Ολοι οι προϊστάμενοι στα νοσοκομεία (διευθυντές, υποδιευθυντές, τμηματάρχες), 2.100 στο σύνολο, κατέχουν τις θέσεις ευθύνης με ανάθεση από τους διοικητές των νοσοκομείων. Ολοι οι προϊστάμενοι βρίσκονται σε ομηρία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο κ. Πολάκης δήλωσε κατ’ επανάληψη την επιδίωξη της κυβέρνησης να χειραγωγήσει και να καταλάβει το κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ».

Comments are closed.