Από τη ΒΙΚΗ ΔΕΜΟΥ

Πανευρωπαϊκές διαστάσεις παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο των αβγών που μολύνθηκαν από το εντομοκτόνο Fipronil, με τις ολλανδικές αρχές να προχωρούν και σε δύο συλλήψεις. Στη λίστα των χωρών στις οποίες διατέθηκαν τα αβγά προστέθηκαν από χθες (μετά το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Βρετανία) το Λουξεμβούργο αλλά και η Ρουμανία! Ταυτόχρονα, η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας τροφίμων ανακοίνωσε πως ο αριθμός των αβγών που κατέληξαν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν 21.000, όπως αρχικά πίστευαν, αλλά σχεδόν 700.000 (ποσοστό 0,007% των αβγών που καταναλώνονται στη χώρα ετησίως)!

Οι αρχές του Λουξεμβούργου, πάντως, ανακοίνωσαν ότι οι δύο επίμαχες παρτίδες, από τις οποίες μόνο η μία θεωρήθηκε «ακατάλληλη προς κατανάλωση από παιδιά μικρής ηλικίας», αποσύρθηκαν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ Aldi. Στη Ρουμανία, πάλι, ανακαλύφθηκε ένας τόνος μολυσμένων αβγών γερμανικής προέλευσης σε αποθήκη, με τις Αρχές να υποστηρίζουν πως δεν διοχετεύθηκαν στην αγορά.

Περίπλοκη είναι η κατάσταση και στη Βρετανία: Απ’ ό,τι φαίνεται, οι παρτίδες των ακατάλληλων αβγών δεν διατέθηκαν απευθείας στην κατανάλωση, αλλά

χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή άλλων προϊόντων (γαρνιτούρες για σάντουιτς, σάλτσες και σαλάτες). Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία θεωρεί πως τα υπολείμματα του Fipronil έχουν πλέον αραιώσει πολύ, γιατί, κατά την επεξεργασία τους, αναμείχθηκαν με αβγά από άλλα ορνιθοτροφεία. Προσθέτει, ωστόσο, πως, παρότι θεωρείται απίθανο να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τα προϊόντα θα εντοπιστούν και θα απομακρυνθούν από τα ράφια των καταστημάτων.

Στο μεταξύ, βελγικές και ολλανδικές αρχές ενώνουν τις δυνάμεις τους στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών για το διατροφικό σκάνδαλο που συντάραξε την Ευρώπη. Οι έρευνές τους εστιάζονται σε δύο εταιρείες, την ολλανδική ChickFriend, ειδικευμένη στην απολύμανση ορνιθοτροφείων (δύο διευθυντές της οποίας συνελήφθησαν), και στη βελγική Poultry-Vision. Με δηλώσεις του, ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας, Ντένις Ντικάρμ, κατηγόρησε την Ολλανδία ότι αντιμετώπισε με ελαφρότητα τις πληροφορίες για την ανίχνευση του εντομοκτόνου Fipronil σε ορνιθοτροφεία της χώρας και υποστήριξε πως είχε προειδοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2016.

Comments are closed.