‘—…‘« «Ã≈—¡ ‘«” Ã≈√¡À«” –’— ¡√…¡” ”‘œ Õ«”… ‘ŸÕ  ’»«—ŸÕ  Üի –¡Õ¡√…¡” Ã’—‘…ƒ…Ÿ‘…”¡”

Ανοιχτά κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη για τη συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος». Η Πειραιώς, μετά τα όσα έγιναν στα Κύθηρα και στην Ανατολική Μάνη, επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, ο οποίος προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του επιτιθέμενος, αλλά χωρίς να απαντάει επί της ουσίας γιατί άφησε την Πυροσβεστική χωρίς τα κατάλληλα μέσα, ενώ είχε φροντίσει και πάλι, μαζί με τον πρωθυπουργό, να έχει «επικοινωνία» με την πρόσφατη επίσκεψη στην 112 Πτέρυγα Μάχης, όπου επιθεώρησαν τα Canadair.

 

Η ΝΔ, αφού εξαίρει την αυτοθυσία των πυροσβεστών στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, θέτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση της διαδικασίας μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε «προειδοποιήσει» εγκαίρως με κατάθεση σχετικής ερώτησης, στις 23 Ιουνίου, με θέμα «τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες», ενώ «φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί».

 

Πώς έχει, όμως, η κατάσταση σε επιχειρησιακό επίπεδο; Φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα, που έχει τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον έλεγχο του συνόλου των επίγειων και εναέριων δασοπυροσβεστικών μέσων, είχε στη διάθεσή του οκτώ λιγότερα διατιθέμενα πτητικά μέσα και χωρίς να έχει υπογραφεί μέχρι πρόσφατα η σύμβαση για την ενοικίαση επτά πυροσβεστικών ελικοπτέρων από ιδιώτες.

 

Η ΠΑ διαθέτει, πλέον, μόλις 12 από τα παλαιά Canadair CL-215 που επιχειρούν με την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών. Από αυτά, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα την 1η Μαΐου ήταν έξι και τώρα έχουν φτάσει τα εννέα συνολικώς. Τα υπόλοιπα τρία είναι στην ΕΑΒ, σε διάφορες φάσεις «εργοστασιακής συντηρήσεως», που κανονικώς γίνεται… τον χειμώνα, για να είναι έτοιμα το καλοκαίρι!

 

Από τα 10 νεότερα Canadair CL-415GR της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπυροσβέσεως, στις αρχές Μαΐου διαθέσιμα ήταν τρία και τώρα είναι μόλις πέντε. Από τα υπόλοιπα τρία έχουν καταστραφεί και άλλα δύο βρίσκονται στην ΕΑΒ για τους ίδιους λόγους.

 

Από τα μικρότερα μονοθέσια, μονοκινητήρια, πολωνικής προελεύσεως PZL M-18 Dromader της 359 ΜΑΕΔΥ, η ΠΑ διαθέτει συνολικά 21, από τα οποία φέτος θα είναι διαθέσιμα τα 19, που έχουν μετασταθμεύσει σε εννέα προωθημένα αεροδρόμια όλης της Ελλάδος.

 

Το τρομακτικό αυτό έλλειμμα στα πτητικά μέσα ήλθε «εκτάκτως» να καλύψει η Αεροπορία Στρατού, διαθέτοντας αντί για τρία μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ, εξοπλισμένα με κάδο νερού των 5 τόνων, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του Μαΐου, έξι ελικόπτερα, όπως προέκυψε από την επιχειρησιακή ανάγκη του Ιουλίου, αφού δεν είχε υπογραφεί ακόμα η σύμβαση για τα επτά ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα.

 

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ

 

Tags: No tags

Comments are closed.