Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί, πλέον, την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, που αναζητεί εναγωνίως τρόπο να διατηρήσει «ζωντανό» το όνειρο της εξόδου στις αγορές.
Ηδη, με διαδοχικές τοποθετήσεις στη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το στίγμα των επιδιώξεών του, τοποθετώντας προσεκτικά στη δεύτερη θέση την απαίτηση για το χρέος και στην πρώτη την έξοδο στις αγορές. «Η Αθήνα θα αποδεχτεί μόνο μία λύση που θα εξασφαλίζει την έξοδο στις αγορές και με βιώσιμους όρους» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΕΒ, επαναλαμβάνοντας, βέβαια, τη θέση για «καθαρή λύση».

Το αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν αυτό που ψαλίδισε τις ελληνικές ελπίδες για συνολική λύση, καθώς κατέστη πασιφανές ότι ούτε το Βερολίνο ήταν διατεθειμένο να δώσει κάτι στο χρέος τώρα ούτε το ΔΝΤ να δώσει έκθεση βιωσιμότητας με αυτά τα δεδομένα. Η ενδιάμεση λύση, που μετέθετε τα κρίσιμα για μετά τις γερμανικές εκλογές, τότε απορρίφθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τώρα, όμως; Με δεδομένους τους συσχετισμούς, η Αθήνα φαίνεται να συζητεί μια βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης που απέρριψε, αρκεί να έχει εξασφαλισμένη την ένταξη στο «πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Ολες οι προσπάθειες εστιάζουν στο πώς και υπό ποίες προϋποθέσεις θα λυθούν τα χέρια του Μάριο Ντράγκι. Είναι πιθανό -και συζητείται στο παζάρι που γίνεται στο παρασκήνιο-, αν η Ελλάδα εξασφαλίσει το QE, αυτό να γίνει όχι με τον καθιερωμένο τρόπο (DSA από το ΔΝΤ), αλλά με μια ενδιάμεση διατύπωση που θα περιγράφει τις θετικές προοπτικές για το ελληνικό χρέος.
Στην Αθήνα, πάντως, δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την τελική στάση του Ταμείου, καθώς σε κλειστές συσκέψεις έχουν συζητηθεί και σενάρια για το τι θα γίνει, αν το ΔΝΤ αποχωρήσει αιφνιδίως.

Στην παρούσα φάση, Ταμείο και ΕΚΤ είναι πιο κοντά στην ελληνική απαίτηση, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χωρίς τη «σφραγίδα» του QE η Αθήνα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, οπότε δεν μπορεί να «σταθεί» η κυβερνητική θετική αφήγηση για επιστροφή στην κανονικότητα – πόσω μάλλον όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δέσμευσή του για μη εφαρμογή των μέτρων που προνομοθέτησε.

Διαβουλεύσεις και πρωτοβουλίες επί… Μακρόν
Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρισκόταν στη Φρανκφούρτη, στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε -χωρίς ανακοινώσεις- στη Βουλή το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ενημέρωσε όλα τα στελέχη για το πώς πάνε οι συζητήσεις, αλλά και για την πρωτοβουλία Μακρόν σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές τόσο στην καγκελάριο της Γερμανίας όσο και στον Γάλλο πρόεδρο ότι, αν υψώσει νέο φράγμα ο Σόιμπλε στο Eurogroup του Ιουνίου, τότε θα ζητήσει να λυθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να βασίζει πολλά για την αναζήτηση της πολιτικής λύσης και στον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς, όπως ανέφερε στους συνομιλητές του, εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει ουσιαστικά και περισσότερο από τον Φρανσουά Ολάντ. Η Αθήνα προσβλέπει στην πρόταση-πρωτοβουλία Μακρόν για το χρέος και ελπίζει ότι, με το ειδικό βάρος της χώρας του, θα μπορέσει να γεφυρωθεί το χάσμα.

Αμηχανία
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κατέστη σαφές ότι και πάλι οι συσχετισμοί λειτούργησαν εις βάρος της ελληνικής πλευράς, που και μέτρα πήρε και αντάλλαγμα δεν εξασφάλισε. Αν και δεν έπεσαν βέλη προσωπικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή στον πρωθυπουργό, τα περισσότερα στελέχη εξέφρασαν την αγωνία τους για το πώς μπορεί να γυρίσει η «παρτίδα» ή ακόμα και με ποιους όρους θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάσει τη σύγκρουση της επόμενης ημέρας προεκλογικά. «Και τώρα τι κάνουμε;» ήταν κοινό ερώτημα από τους περισσοτέρους, με τον Νίκο Παππά, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα κλείσει με καλό αποτέλεσμα.
Διάθεση ρήξης από την κυβέρνηση δεν καταγράφεται, ωστόσο κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει πειστικά στο τι θα γίνει, αν δεν εξασφαλιστεί σχετικά σύντομα η ποσοτική χαλάρωση και, επακόλουθα, η έξοδος στις αγορές. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η λύση θα δοθεί πολιτικά, κάτι που εκτιμά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Υπάρχουν πολλές συζητήσεις και ιδέες, αλλά στο τέλος η όποια λύση θα είναι πολιτική» εξηγεί σε συνομιλητές του ο υπουργός Οικονομικών, όταν ερωτάται για τη γαλλική πρωτοβουλία, την ώρα που τα περισσότερα στελέχη καταλαβαίνουν ότι η Αθήνα θα έλεγε «Ναι» σε μια βελτιωμένη πρόταση Σόιμπλε, για χάρη του QE.

Tags: No tags

Comments are closed.