Μια αληθινή εθνική καταστροφή θα περιγράψω, εν συνεχεία, στον απόηχο της ψήφισης του 4ου μνημονίου στη Βουλή, και το γεγονός ότι όλοι έμειναν στο επιφαινόμενο, αλλά κανείς δεν αποτόλμησε να πει στην ουσία της κρίσης. Για το πόσο σκληρά πληρώνει ο τόπος -και θα πληρώνει, δυστυχώς, για πολύ ακόμη- τις επιπτώσεις από την κρίση αυτή.
Στέλεχος του υπουργείου Υγείας, φίλος μου (όχι, φυσικά, ο «πολλά βαρύς και όχι» Πολάκης – αυτός μόνο να βρίζει ξέρει), μου ανέφερε με νούμερα (πραγματικά, όχι από τα άλλα) την αιμορραγία την οποία υφίσταται η χώρα σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τα τελευταία πέντε – έξι χρόνια. Μεταφέρω ως έχουν τα στοιχεία, όχι γιατί θέλω να σας χαλάσω την Κυριακή, αλλά γιατί κανείς δεν μιλεί γι’ αυτά.
Λοιπόν, από το 2011 έως σήμερα έχουν φύγει (όπου φύγει – φύγει, συγκεκριμένα) για χώρες του εξωτερικού -και ειδικά για Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία- περί τις 15.000 (!) Ελληνες γιατροί, όλων των ειδικοτήτων και κυρίως παθολόγοι, καρδιολόγοι, χειρουργοί και οδοντίατροι. Οι γιατροί αυτοί σπούδασαν, φυσικά, με έξοδα δικά μας, όλων ημών. Υπολογίζεται ότι κάθε ειδικευόμενος γιατρός κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο περί τις 150.000 ευρώ – και κατιτί λιγότερο ένας γιατρός ο οποίος δεν έχει πάρει ακόμη ειδικότητα. Ο καθένας τους υπολογίζεται, επίσης, ότι θα πρόσφερε ετησίως στο ΑΕΠ 500.000-600.000 ευρώ, ποσό το οποίο, χοντρικά, σημαίνει ότι μόνο από αυτό το γεγονός λείπουν από το ΑΕΠ της χώρας 7,5 δισ. ευρώ!
Πάμε τώρα παρακάτω, στο εσωτερικό, για να δούμε τι σημαίνει η φυγή αυτών των γιατρών στο εξωτερικό: Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στελεχωθεί κανονικά κανένα. Ετσι, για πρώτη φορά, ενώ προκηρύσσονται θέσεις για την πρόσληψη γιατρών, δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την κάλυψη των κενών. Και κάτι ακόμη: Παλαιότερα, για να αποκτήσει κάποιος απόφοιτος της Ιατρικής ειδικότητα, έμπαινε σε έναν κατάλογο με σειρά προτεραιότητας. Επρεπε, μάλιστα, να περιμένει πέντε με επτά χρόνια για να μπορέσει να αποκτήσει την ειδικότητα που τον ενδιέφερε. Τώρα, δεν υπάρχουν καν λίστες και, αν υπάρχουν, είναι για αναμονή μερικών μηνών.
Αυτή είναι η έκταση της καταστροφής στη δημόσια Υγεία και αυτή πληρώνει καθημερινά ο πολίτης ο οποίος έρχεται σε επαφή μαζί της, σε βάρος -πολλές φορές- της δικής του υγείας. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το «μπετόν» των 153 βουλευτών της, που μας φόρεσαν το 4ο μνημόνιο, και η αντιπολίτευση ωρύεται για τα ψέματα τα οποία έλεγαν οι της κυβέρνησης προεκλογικά, για να ξεγελάσουν τον λαό, λες και γινόταν ποτέ κάτι διαφορετικό σε αυτή τη χώρα!

 

ΑΠΟ ΤΟΝ

ΓΙΩΡΓΟ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ

Comments are closed.