Οι 153 σφαίρες στη μεσαία τάξη!

Εγκρίθηκε, αργά χθες το βράδυ, από την Ολομέλεια της Βουλής το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης με 153 «Ναι»-σφαίρες, για το τελειωτικό χτύπημα στη μεσαία τάξη. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να απομονώθηκαν από την αντιπολίτευση, αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να υπερψηφίσουν, πανηγυρίζοντας τα επαχθή μέτρα της καταστροφής.
Η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου μετέτρεψε, ουσιαστικά, τη διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά, κυρίως, έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα καλά στον κύκλο της μνημονιακής ωρίμανσης.
Η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην αφήσει -ως είθισται- στην αντιπολίτευση την πρωτοβουλία για αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί των σκληρών μέτρων, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία των μνημονίων αυτό να γίνει με δική του πρωτοβουλία, ήταν το επισφράγισμα της μνημονιακής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση μετέτρεψε σε «ιδιοκτησία» της όχι μόνο τα θετικά αντίμετρα αλλά και τα σκληρά μέτρα περικοπών, αναλαμβάνοντας, έτσι, μόνη της πλέον και το πολιτικό κόστος.
Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα νέα μειωμένα ειδικά μισθολόγια, οι αυξημένες εισφορές στους αγρότες, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η απώλεια του υπουργικού δικαιώματος για βέτο στις ομαδικές απολύσεις αποτελούν, πια, ιδιοκτησία της κυβέρνησης και φέρουν έντονη τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Με αυτόν τον τρόπο, πάντως, ο κ. Τσίπρας εγκλώβισε και τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά, κυρίως, τους «αντάρτες 53», οι οποίοι, έχοντας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε ένα από τα σκληρότερα πακέτα μέτρων, δεν θα νομιμοποιούνται πολιτικά, πλέον, να αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

 

Ρεπορτάζ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ

Comments are closed.