Με διαφορετικό «πακέτο» φέρνει στη Βουλή τα αντίμετρα η κυβέρνηση, προκειμένου να… στριμώξει τη ΝΔ. Τα μέτρα θα ψηφιστούν ως τις 16 Μαΐου, ενώ τα αντίμετρα θα περιλαμβάνονται σε ξεχωριστό άρθρο.

«…Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν τα θετικά μέτρα, και γι’ αυτόν τον λόγο τα θετικά αυτά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων» υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η τακτική είναι δοκιμασμένη. Οπως και στην εφάπαξ καταβολή της 13ης σύνταξης, μετά την ψηφοφορία η κυβέρνηση θα κατηγορήσει τη ΝΔ για κοινωνική αναλγησία, επειδή ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να καταψηφίσει.

Εν τω μεταξύ, στο «πακέτο» των φορολογικών αντίμετρων αυτό που ξεχωρίζει είναι η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην κλίμακα της έκτακτης εισφοράς, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα παράδοξο: μικρότερος συνολικός φόρος για εισοδήματα 30.000 ευρώ, αλλά υψηλότερος για εισοδήματα χαμηλότερα από 9.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ενώ στο αρχικό σενάριο ο συντελεστής στο κλιμάκιο 20.000-30.000 ευρώ ήταν 3% αντί του ισχύοντος 5%, ο συντελεστής τελικά μηδενίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα κλιμάκια ως 20.000 ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν συνυπολογιστεί η επίσης προβλεπόμενη στα αντίμετρα μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 20% (από 22%), τότε προκύπτει μικρότερη συνολική φορολογική επιβάρυνση, κατά 426 ευρώ, παρά τη μείωση του αφορολόγητου. Σημειωτέον ότι ο μηδενισμός της έκτακτης εισφοράς στα χαμηλότερα εισοδήματα δεν αποτρέπει τις επιβαρύνσεις, με πιο κραυγαλέο παράδειγμα τη ζώνη των 9.000 ευρώ, όπου παρά τη μείωση του πρώτου συντελεστή και την απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πληρώσουν 470 ευρώ υψηλότερο φόρο από σήμερα.

Tags: No tags

Comments are closed.