Το τελευταίο τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ, μετά την αναταραχή που υπήρξε στην Ουάσιγκτον στη βάση των ταραχών στη Βιρτζίνια, δίνει ένα πρώτο σταθερό «στίγμα» για τη διεθνή πολιτική των ΗΠΑ. Αρχικά σε σχέση με το Αφγανιστάν, η αποδέσμευση 4.000 – 8.000 στρατιωτών δεν αποτελεί κάποια εγγύηση ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε βάθος στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν. Ο Λευκός Οίκος στην ουσία απομακρύνεται από την ιδέα να δομηθεί ένα νέο έθνος στο Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις διατίθενται για να πληγεί η τρομοκρατία. Ουσιαστικά για να μην επιτραπεί στις δυνάμεις του Χαλιφάτου (ISIS) να υποχωρήσουν από τη Μεσοποταμία και να βρουν καταφύγιο στα βουνά των Ταλιμπάν, όπως παλαιότερα οι δυνάμεις της Αλ Κάιντα. Επίσης, σύμφωνα με κεντρικές εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον, στόχος είναι να μην κατορθώσει το Ιράν μαζί με τη Χεζμπολάχ να οργανώσουν την παρουσία τους στην περιοχή, μετατρέποντας περιοχές του Αφγανιστάν σε βάση τους. Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ μένουν φεύγοντας από το μέτωπο του Αφγανιστάν, χωρίς όμως να δίνουν χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, όπως συνέβαινε την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα.
Από εκεί και πέρα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να δομήσουν μια στρατηγική συμφωνία με την Κίνα, «διασπώντας» έτσι μια τυχόν σύγκλιση Ρωσίας – Κίνας – Ινδίας σε μια στρατιωτική συμφωνία στο πλαίσιο του «Συμφώνου της Σανγκάης». Σημειωτέον ότι και οι τρεις κύριες δυνάμεις της Ασίας διαθέτουν πυρηνικά. Αντίθετα από την Ινδία, οι ΗΠΑ ανοίγουν μέτωπο με το Πακιστάν, το οποίο θεωρούν (δικαίως) σημαντική χώρα υποστήριξης της τρομοκρατίας. Η σύγκρουση με το Πακιστάν είναι ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για την Τουρκία και τον Ερντογάν. Αφού η εμπεδωμένη σχέση Πακιστάν – Τουρκίας στο πεδίο της Ισλαμικής Διάσκεψης αφορά και την κινητικότητα των εξτρεμιστικών ομάδων στη διαδρομή από τη Μεσοποταμία στο Αφγανιστάν.
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ και Τουρκίας – Ιράν – Ιράκ στη Μέση Ανατολή αναφορικά με τις εξελίξεις με τους Κούρδους, αλλά και τις συγκεκριμένες κινήσεις στην Ασία από τις ΗΠΑ.

 

Tags: No tags

Comments are closed.